Oberwałem w tył - babka jechała za szybko, było ślisko i mokro. Niby przy małej prędkości, niby wszystko OK. U niej rozsypała się ramka od tablicy rejestracyjnej, u mnie zrobiły się cztery wgniotki od śrub którymi owa tablica jest przykręcona do zderzaka.
Na co zwrócić uwagę przy oględzinach z rzeczoznawcą? Co mogło się stać poza tymi wgniotkami?
Bagażnik otwiera się tak jak powinien, zderzak trzyma się na wszystkich zaczepach od dołu.
Gdzie jeszcze zajrzeć?
Jak będzie wyglądała naprawa z OC? Zderzak kwalifikuje się do wymiany czy szpachel i malowanie?
zajrzyj pod zderzak dobrze, bo zderzak jest plastikowy i amortyzuje, ale pod zderzakiem belka mogla sie wgniesc - a to podwyzsza koszta naprawy. zalezy jakie bylo uderzenie.
jak mala robota , to najlepiej wydebic pieniadze z jej oc i zrobic to samemu, a nie bezgotowkowo (zderzak mozna latwo regenerowac u plastikarza w wiekszosci lekkich wypadkow i dobra lakiernia) i po sprawie. a i troche kaski Ci zostanie
pozdro
[ Dodano: Pią 04 Gru, 09 08:11 ]
a tak na przyszlosc najlepiej na takich slizgaczy miec hak holowniczy - belke od niego pod zderzakiem. raz mi taki w belke wjechal z rozpedu, belce od haka nic nie bylo, mialem tylko lekka dziurke w zderzaku, ktora mi zregenerowali, a gosc w swej alfie stracil pol przodu...po cholere szalal na sliskim :wink:
Moim zdaniem nie tędy droga... Że niby kolesiowi rozwali się pół samochodu, bo ty miałeś hak. Moim zdaniem to najbardziej idiotyczne podejście do sprawy używania samochodu... Hak służy do holowania przyczepy i gdy jest nieużywany powinien być demontowany, jak to się robi w Unii... A zderzaki służą do poprawy bezpieczeństwa...
Sprawdź działanie czujników cofania jak masz, czy nie masz ŻADNYCH rys i wgnieceń, świecenie lamp, czy tablica rej. jest cała, najlepiej byłoby zdjąć zderzak i obejrzeć dokładnie co jest pod nim, czy np. nie jest porysowany lakier od ruchu zderzaka przy uderzeniu. Ech ludzie, uważajcie na śliskim...
z tego co pamiętam to w PL o ile hak jest "składany/demontowany" to jest obowiązek jego złożenia/zdemontowanie o ile nie jest używany, wracając do tematu to też mi facio wjechał w kufer i miałem z zewnątrz małe zadrapanie na listwie ochronnej a po rozebraniu okazało się że mam zderzak pęknięty od środka i ułamane plastiki pod lampami.
Czujniki sprawiają wrażenie działających, lampy świecą i są całe, zderzak oglądałem od "wewnątrz" - belka wygląda na całą i prostą. Przytarł się lakier na jednym zaczepie od spodu.
Babka zjeżdzała z drogi ekspresowej i mimo ograniczenia do 40 mocno depnęła. Do tego podejrzewam że nie miała ABSu a wcisnęła hamulec w podłoge...
Czy zderzak do wymiany to już ubezpieczyciel. Przy likwidacji szkody nie baw się w jakieś wyliczanki i kasę tylko zastrzeż sobie naprawę w ASO i oni raczej wymienią niż naprawią. Poza tym masz wówczas podkładkę co było robione dla ewentualnego kupca w przyszłości. Jeżeli Ci na tym nie zależy to taka naprawa będzie Cię kosztować od 150 do 500zł. Zrobią jak zrobią ale Ty będziesz miał prawdopodobnie trochę kasy na Święta :twisted:
Panowie dostałem wycenę - na niecałe 800zł z VAT.
W międzyczasie zajrzałem pod zderzak (z kanału się da) i metalowa belka (zderzak właściwy) widać że zaczęła się giąć. Do tego tworzywo zderzaka od środka zrobiło się w jednym miejscu białe (no i białe są miejsca po śrubach).
Generalnie zabawy będzie więcej.
Jak napisać odwołanie do wyceny?
z racji tego ze kolega mrrudzin, założył ten wątek to pobrnę trochę dalej.... czy mógłby ktoś napisać 'procedurę postępowania po wypadku :?: (gdzie dzwonimy,jakie swistki załatwiamy aby naprawić szkodę itp).. zakładamy ze wypadek nie jest z naszej winy...bedzie takie male vademecum -'co zrobić żeby nie dostać po dupie'...
niekoniecznie
ale na pewno z warsztatu który swoja siła perswazji skłoni ubezpieczyciela do zatwierdzenia kosztorysu
w Polsce oznacza to najczęściej ASo bo oni mają najwyższe stawki
Zamieszczone przez vince123
zakładamy ze wypadek nie jest z naszej winy...bedzie takie male vademecum -'co zrobić żeby nie dostać po dupie'.
vince123, nie miej złudzeń- summa summarum i tak ty dostajesz po dupie
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
dlatego zycie mnie nauczyło i w razie czego następna przygode będę usuwać z mojego AC a później niech sie ubezpieczyciele regresują (kopią) między sobą
nie po to płaci sie koszmarne pieniadze za AC żeby później się denerwować
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz